Astăzi, 13.07.2023 vrem să aducem în atenție o problemă care ne-a captat atenția recent și merită o abordare aparte din partea noastră, deoarece în cazul de față vorbim despre Cultural Appropriation și cât de nociv este acest lucru pentru comunitatea noastră.
Este vorba despre un eveniment viitor din cadrul Bucharest Pride 2023, organizat de către Asociatia Accept și Club Q, numit Transcendent Drag Odyssey. Un eveniment cu tematica greceasca antica, de tip “Iliada și Odiseea”, care “explorează diversitatea formelor universului de drag, prin drag queers și drag prince”. Vreau sa spun că Q Club nu e la primul eveniment prin care face greșeală de Cultural Appropriation, acest club a mai organizat în data de 26 noiembrie 2022 o petrecere prin care își bătea joc de cultura și civilizația Egiptului Antic, dar zic sa luam lucrurile pe rând.
Înainte de a dezvălui mai multe detalii, vrem să clarificăm faptul că apreciem și admirăm atât cultura elenă și egipteană bogate și vibrante, cât și cultura de Drag care există în lume în momentul de față. Schimbul cultural este frumos, dar trebuie să abordăm cazurile de apropriere culturală, care pot perpetua stereotipuri, reprezentări greșite și lipsă de respect.
1. Ce este Cultural Appropriation și cum influențează într-un mod negativ comunitatea păgână?
Cultural Appropriation este adoptarea inadecvată sau nerecunoscută a unui element sau elemente ale unei culturi sau identități de către membrii unei alte culturi sau identități. Acest lucru poate fi deosebit de controversat și dăunător pentru membrii nativi ai acelei culturii pentru că apropierea culturală, duce la abuzuri, fetișizarea culturii prin sexualizarea exagerată, sexualizare a hainelor și obiceiurilor care de cele mai multe ori e inexistentă în cazurile originale, menținerea și împrăștierea de stereotipuri legate de comunitatea și cultură respectiva (stereotipuri care duc la discriminarea și împiedicarea afișării culturale a nativilor acelei culturi), dar și crearea unui cadru de batjocură arătat comunității și culturii datorită lipsei de ințelegere și de empatie pe care o avem cu minoritățile prin preluarea și reinterpretarea hainelor/obiceiurilor fără a înțelege nuanța acestora, mai pe scurt acestea devin o forma fără fond.
2. Ce reprezintă și ce e fenomenul de Drag Queen?
Drag Queen este un fenomen care există încă de la existența primului spectacol de teatru și care a evoluat constant pe parcursul timpului așa că preferăm sa dăm două definiții, una care este universal valabilă indiferent de perioada de timp in care s-a întâmplă fenomenul și o definiție care e bazată pe ce înseamnă drag Queen-ul astăzi.
Definiția numărul 1, definiția general valabilă: Drag Queen-ul reprezintă actual teatral a unei persoane care se identifică cu genul masculin de a se costuma și a interpreta un personaj de gen feminin.
Definiția numărul 2: Drag Queen-ul e actul teatral interpretat persoane care se identifică cu genul masculin care adoptă o personalitate feminină, flamboyantă, cu costume și machiaj glamour și/sau exagerate.
Din comparația celor două definiții putem sa observăm faptul că drag-ul a evoluat foarte mult, atât de mult încât mai are doar un element comun cu primele lui aparitii in teatru.
3. Cum evenimentul organizat de Q club și Asociația ACCEPT afectează și ia în derâdere cultura elena și comunitatea păgână?
In primul rand se poate observa inca din poza de promovare a evenimentului “eforturile colosale” pe care le au făcut aceste entități pentru a înțelege cultura elenă.
In poza de promovare a evenimentului putem sa observăm o caricatură adusă minunatelor desene grecești pe care le putem regăsi pe ceramica, dar și în interiorul caselor ca mozaic sau fresce.
In aceasta caricatură, desenata in grafică similară cu minunatele desene putem observa două persoane masculine care fac drag contemporan in ipostaze care denaturează, induc in eroare și aduc o insultă culturii elene și comunității păgâne de ritm elen.
Aceste personaje masculine sunt îmbrăcate necorespunzător pentru vremea Greciei Antice și sunt puse într-o manieră necorespunzătoare reprezentării canonice, ba chiar într-un mod care aduce blasfemie religiei Greciei Antice și comunității păgâne actuale reprezentate de The New Pagan Dawn – Tnpd în România și de Agora Elenista. Unu din cele două personaje sta in sezut pe o canapea, dar totuși își ține asezat piziorul pe o coloană de tip Ionic in timp ce își aranjează peruca.
Faptul că folosește coloana de tip Ionic, coloana care reprezintă un simbol al măreției și puterii în cultura elena, că pe un simplu suport/taburete e o blasfemie adusa tuturor Zeităților feminine din cultura respectivă. Stilul Ionic reprezintă partea feminină partea in care respectivul personaj se costumează și folosirea lui că pe un taburete arata jignirea adusă tuturor persoanelor care se indentifica că femeie din cultura elena.
In al doilea rând drag-ul din perioada elena nu mai are nici o legătură cu drag-ul din ziua de azi. In Grecia antica drag-ul consta în haine și accesorii specifice femeilor din perioada respectivă și purtarea unei măști din lut cu caracteristici feminine. Acești actori jocau atât roluri de muritor, că de exemplu Elena din Troia, dar și roluri de Zeițe și sexualizarea unor Zeițe (exemplu Zeița Artemis sau Zeița Atena) este considerată o lipsă gravă de respecta adusă comunității pagane elene indiferent de timpuri. In ziua de azi drag-ul e mult mai extravagant și sexualizat.
Luând exemplu petrecerea cu tema Egipt antic, organizata de Q club in data de 26.11.2023, unde au fost dansatori cu costume extrem de sexualizate, oameni care habar nu aveau ce reprezintă unele haine ale egiptenilor antici și ce reprezintă anumite simboluri, nu ne putem aștepta decât la ceva extrem de similar, daca nu mult mai rău. Ne îngrijorează faptul că nici una din cele două entități nu o să facă un effort cat de mic încât să asigure un mediu în care o cultură veche de mii de ani sa nu fie batjocorita, cu o comunitate minoritară prezenta in Romania, deoarece privind secțiunea de linke-uri a unei postări, postare care constă într-o poză din timpul petreceri cu tematica egipteană in care se afla in prin plan Alexandra Stan care poarta o încercare de imitație a unui costum egiptean feminin și încercarea nereușită a unui machiaj egiptean fara sa ii intelega radacinele,de pe pagina de Instagram a QClub, putem sa observăm aprecierea pe care o are o anumită persoană din cadrul Accept, persoana principala în organizarea și alegerea evenimentelor din cadrul Bucharest Pride 2023.
In al treilea rând petrecerile în care se ia în derâdere cultura elene și comunitatea păgâna de tip elen și egiptean nu fac decât să perpetueze inegalitățile, discriminarea prin lipsa înțelegerii anumitor practici, obiceiuri simboluri și haine, dar și sexualizarea și fetișizarea culturii și a persoanelor din acea cultura prin purtarea unor haine neadecvate care nu au legătură cu cultura inițială.
Spectacolele de drag queen pot fi amuzante și provocatoare, dar atunci când ne aventurăm să folosim elemente culturale, trebuie să ne asigurăm că o facem cu respect. Este important să inițiem dialog și să colaborăm cu reprezentanți ai culturii respective, inclusiv cu cercetători, artiști și asociații care reprezintă comunitatea respectivă, dar din păcate Asociația ACCEPT refuza orice dialog cu THE NEW PAGAN DAWN, instituție care se ocupa cu reprezentarea, protejarea și promovarea culturiilor și comunităților păgâne, și din câte se pare cu orice reprezentant, cercetător sau artist.
Mai mult prefere sa participe activ la perpetuarea discriminării asupra acestor comunități prin perpetuarea unor stereotipuri datorate neînțelegeri anumitor lucruri prin Cultural Appropriation. Astfel, putem asigura că interpretările onorează contextul cultural și integritatea operelor respective.
Îndemnăm cu amabilitate organizatorii acestui eveniment de drag queen show să ia în considerare impactul potențial al evenimentului asupra comunității păgâne elene și să inițieze un dialog cu reprezentanții comunității. Aceasta va oferi oportunitatea de a exprima preocupările, de a împărtăși cunoștințe și de a găsi modalități de a asigura că evenimentul respectă contextul cultural din care se inspiră.
Mai mult decât atât, să ne străduim cu toții să promovăm înțelegerea și respectul reciproc, pentru că doar astfel putem construi o societate mai incluzivă și respectuoasă.
Având în vedere aceste considerente The New Pagan Dawn – Tnpd a formulat în decursul zilei de astăzi, sprijiniți de Departamentul Juridic și colegul nostru jurist, Mario Leonard Cassian mai multe acțiuni:
1. Sesizare la ECER – European Congress of Ethnic Religions, Pagan Awareness Network Australia Inc. și ILGA-Europe legat de abaterile săvârșite de aceștia.
2. Sesizare și solicitare de retragere a materialelor și evenimentului către Asociația ACCEPT.
3. Sesizare și solicitare de sprijin din partea Ambasadei Republicii Elene în România.
4. Sesizarea Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania pentru aducerea de atingere comunității păgâne din România.
5. Plângere penală la Secția 8 Poliție împotriva Accept și Q Club pe art. 382 Cod Penal.
6. Plângere civilă la Judecătoria Sector 2 București împotriva Accept și Q Club pentru discriminarea, nerespectarea ocrotirii personalității umane, atingerea drepturilor de imagine a comunității păgâne și elene.
Sperăm ca autoritățile să rezolve acest caz și sperăm să nu mai avem parte de astfel de acțiuni pe viitor.