Centrul de Transfuzie Sanguină București refuză persoanele LGBTQ+ donarea de sânge

COMUNICAT DE PRESĂ

Centrul de Transfuzie Sanguină București refuză persoanele LGBTQ+ donarea de sânge

Data 29.11.2023

Suntem profund îngrijorați de decizia Centrului de Transfuzie Sanguină București de a refuza dreptul la donarea de sânge persoanelor homosexuale, invocând criterii discriminatorii legate de orientarea sexuală. Această practică nu doar că alimentează stereotipurile, dar și subminează principiul fundamental al egalității și drepturilor omului.

Este deosebit de preocupant faptul că, în ciuda numeroaselor apeluri din partea pacienților, Centrul a menținut această politică, susținând că homosexualitatea ar reprezenta un comportament de risc pentru transmiterea infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv a virusului HIV. Statisticile, însă, ne arată că incidența acestor infecții este mai mare la heterosexuali, subliniind astfel lipsa de logică a unei astfel de restricții bazate pe orientarea sexuală.


Mai jos aveți una din conversațiile dintre un pacient și Centrul de Transfuzie Sanguină București din 28.11.2023:


Ar trebui să orientăm criteriile de eligibilitate către evaluarea comportamentului sexual responsabil, indiferent de orientarea sexuală a donatorului. Astfel, am promova un cadru bazat pe dovezi științifice și principii echitabile, contribuind la creșterea stocurilor de sânge într-un mod nediscriminatoriu.

În România, legal nu există vreo prevedere legală prin care persoanele gay nu ar avea dreptul să doneze sânge. Centre de Transfuzie Sanguină precum cele din Cluj sau Iași nu au astfel de interdicții, iar Ministerul Sănătății a scos persoanele gay și bisexuale de sub restricție în anul 2007 ca urmare a unei hotărâri date de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Alte țări, precum Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, India nu au restricții legate de orientare sexuală la donarea de sânge, iar statistica arată că riscul de infectare cu boli cu transmitere sexuală este mai ridicat în rândul persoanelor heterosexuale, decât în rândul persoanelor homosexuale și bisexuale.

Încurajăm autoritățile să reevalueze urgent această politică și să implementeze criterii care să reflecte cu acuratețe riscul real de transmitere a infecțiilor. Drepturile și demnitatea persoanelor homosexuale trebuie să fie protejate în fața oricărui tip de discriminare și stigmatizare în cadrul sistemului de sănătate. Criteriile de excludere trebuie să aibă la bază comportamentul sexual al individului, în ceea ce privește utilizarea protecției, analizele de sânge, urmarea tratamentului, respectiv partenerii multiplii și abstinența sexuală și nu orientarea sexuală sau identitatea de gen.

Am transmis o solicitare pentru a clarifica aceste situații către Institutul Național de Transfuzie Sanguină, Centrul de Transfuzie Sanguină București, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și Ministerul Sănătății. În urma răspunsurilor vom urma calea legală pentru a remedia o astfel de discriminare.


BIROUL DE PRESĂ