PPA prezentă la intâlnirea ILGA-HRR pe drepturile comunității intersex și a interzicerii terapiei de conversie

PPA prezentă la intâlnirea ILGA-HRR pe drepturile comunității intersex și a interzicerii terapiei de conversie. Mona, coordonator PPA, reprezentând astfel cauza comunității intersex și mai ales a celor ce iși asumă și o orientare religioasă politeistă.

Din România a participat doar Mona A. prim-vicepreședinte al Asociației THE NEW PAGAN DAWN și coordonator al Platformei Pagan Acceptance (PPA), reprezentând astfel cauza comunității intersex și mai ales a celor ce iși asumă și o orientare religioasă politeistă.

În cea de-a 44-a sesiune, Consiliul pentru Drepturile Omului a primit și discutat raportul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului cu privire la „Intersecția discriminării între rasă și gen în sport”. Raportul răspunde la o rezoluție istorică pe care HRC a adoptat-o ​​în sesiunea de primăvară din 2019 privind Eliminarea discriminării împotriva femeilor și fetelor în sport. Rezoluția a fost introdusă de Africa de Sud și a invitat statele să „se asigure că asociațiile și organismele sportive implementează politici și practici în conformitate cu normele și standardele internaționale pentru drepturile omului” și a solicitat raportul menționat mai sus de la OHCHR.

Normele, politicile și practicile actuale ale asociațiilor sportive internaționale forțează, constrâng sau presează sportivii și fetele cu caracteristici sexuale diverse, să urmeze proceduri medicale inutile, umilitoare și dăunătoare pentru a participa la evenimentele femeilor în sporturi competitive. Aceste politici și practici neagă drepturile femeilor la integritatea și autonomia corporală și au afectat în ultimii ani predominant femeile de culoare din sudul global, care concurează la nivel internațional.

În 2019, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului a publicat Nota de referință privind încălcarea drepturilor omului împotriva persoanelor intersex. Publicația a prezentat concluziile unei întâlniri de experți care a avut loc sub auspiciile prințului Zeid în 2015, care a reunit experți din Intersex de pe tot globul.

Cu ocazia prezentării raportului Înaltului Comisar pentru Consiliul pentru Drepturile Omului, acest eveniment lateral a urmărit să discute mai pe larg despre problemele intersexului în contextul Consiliului Drepturilor Omului.

Împreună cu Nota de fundal privind violările drepturilor omului împotriva persoanelor intersex lansată anul trecut, aceste două documente sunt repere importante pentru asigurarea protecției drepturilor persoanelor cu caracteristici sexuale diverse în sistemul internațional de drepturi ale omului.

Moderator intâlnirii a fost Tony Briffa, președintele Comitetului Intersex al ILGA World.

Deschiderea a fost onorată de mesajele diplomaților de la:

  • Misiunea permanentă a Austriei
  • Misiunea permanentă a Africii de Sud

Totodată am mai fost onorați cu prezența unor oameni foarte activi in sfera de reprezentare a drepturilor omului la nivel internațional:

  • Kalekye Kyalo, agent asociat pentru drepturile omului la OHCHR
  • Hana Aoi, Living Intersex
  • Nthabiseng Mokoena, activist Intersex Africa de Sud
  • Katrina Karkazis, expertă în drepturile omului și senior de cercetare al parteneriatului global pentru justiție în sănătate la Universitatea Yale
  • Gopi Shankar Madurai, membru al ILGA Asia Intersex Committee
  • Mphatso Sakala, Intersex Zambia și internat al ILGA World
  • mai multe vorbitori de confirmat

Totodată co-organizatorii evenimentului și sponsorii au fost:

  • ILGA World; POARTĂ; OII Europa; SIPD Uganda; Drepturile Omului Intersex Australia; Asia interstițială
  • Misiunea permanentă a Austriei; Misiunea permanentă a Africii de Sud; Drepturile Omului Națiunilor Unite – Oficiul Înaltului Comisar

Mesajul pe care reprezentanta PPA l-a transmis din partea României a fost clar și răspicat:

Noi, ca organizație susținem egalitatea dintre sexe și non-discriminarea dintre majoritatea heterosexualilor și minoritatea LGBTQ+, precum și dintre majoritatea comunității creștine și minoritatea politeistă, in special dintre majoritatea creștină și comunitatea politeistă LGBTQ+ (incluzând și comunitatea intersex). Susținem importanța respectării principilor egalității, echității in tratament și a non-discriminării.

a declarat Mona, reprezentant PPA

Totodată colega noastră a sesizat importanța creării și presiunii din partea societății civile pe niște politici sociale și legislative de natură să prevină orice fel de comportament excluziv.

In România sunt câteva aspecte ce trebuiesc sesizate, precum comportamente homofobe de tipul celor propuse la Referendumul pentru Redefinirea Familiei in Constituția României din toamna anului 2018, propus de Coaliția pentru Familie care din fericire nu a trecut.

a declarat Mona, reprezentant PPA