Real succes al PPA la CCR: Iohannis solicită constatarea neconstituționalității L87/17.02.2020, priviind interzicerea educației despre gen, egalitate de gen și identitate de gen

Alături de ILGA și alte organizații am reușit

Mailul primit in casuta postala

Referitor la mesajul dumneavoastră transmis pe adresa de poştă electronică a Administraţiei Prezidenţiale, vă informăm că Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis Curţii Constituţionale vineri, 10 iulie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea art. 7 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (PL-x nr. 617/2019, L87/2020). Textul sesizării de neconstituţionalitate este disponibil pe pagina de internet a Administraţiei Prezidenţiale, în secţiunea „Decrete şi acte oficiale”. 

Consilier de Stat Gabriel-Cristian Piscociu

Platforma Pagan Acceptance (PPA) salută decizia Președintelui României Klaus Iohannis de a sesiza Curtea Constituțională a României privind propunerea legislativă inițiată de deputatul PMP, Cristian Lungu care interzice educația despre gen, egalitate de gen și identitate de gen. Considerăm că L87/17.02.2020 Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 este un text vădit neconstituțional, care încalcă libertatea academică, libertatea de exprimare și dreptul la educație inițială și continuă a tinerilor și profesioniștilor din România. De asemenea, textul de lege contravine obligațiilor internaționale asumate de România privind combaterea violenței împotriva femeilor și promovarea egalității de gen. Cel mai grav, acestă propunere de lege încalcă însăși Constituția României și Convenția Europeană a Drepturilor Omului pentru că împiedică exercitarea obligațiilor pozitive ale statului român de a preveni discriminarea femeilor și persoanelor transgender prin interzicerea formării profesionale în acest domeniu pentru magistrați, polițiști, medici, asistenți sociali și alte profesii cheie în asigurarea egalității în societate și prevenirea violenței de gen. Totodată legea vine ca o măsură politicianistă inspirată după măsurile Coaliției pentru Familie.


Fotografie de Tim Mossholder pe Pexels.com

PPA, alături de organizațiile societății civile din România și Europa, au solicitat președintelui României să refuse promulgarea acestui text de lege.


Curtea Constituțională a României trebuie să avizeze favorabil și să impiedice orice demers politicianist, contrar valorilor unei societăți democratice ce ne propulsează direct in timpuri negre și sperăm noi, imemoriale, dincolo de faptul că tot ce inseamnă angajament față de cetățeni e distrus și călcat in picioare, fiind un act abuziv din partea propriilor reprezentanți.

a declarat Olteanu Cosmin, coordonator PPA

Printre organizațiile internaționale care au adresat scrisori Președintelui României solicitând acestuia să nu promulge legea lui Lungu se numără Human Rights Watch, ILGA-Europe – the European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, International Planned Parenthood Federation Europe (IPPF), Center for Reproductive Rights, Transgender Europe (TGEU), Human Rights Without Frontiers, End FGM European Network, International Federation for Human Rights (FIDH), Civil Rights Defenders. Acestea au evidențiat modul în care legea lui Lungu distanțează România de valorile europene asumate de țara noastră prin aderarea la Uniunea Europeană și alte acorduri internaționale.


Sigla ILGA Europe

„Prin această lege, România ar încălca legislația anti-discriminare și egalitatea de gen și ar fi legitimată discriminarea împotriva persoanelor LGBTI. Mai mult, România ar încălca drepturile fundamentale, astfel cum sunt prevăzute în Carta Drepturilor Fundamentale a UE și principiul nediscriminării prevăzut în tratatele UE. În cele din urmă, România și-ar încălca obligațiile asumate în temeiul Convenției ONU privind Drepturile Copilului, Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) sau Convenția de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice.

a declarat Katrin Hugendubel, directoarea de advocacy a ILGA-Europe.