CP: Reacția PPA la noul proiect de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei, depus în Parlament

Platforma PAGAN ACCEPTANCE, organizatie comunitara care se adreseaza tuturor minoritatilor din România, in special celor politeiste, ce iși propune să dezvolte comunitatile minoritare din România prin solidaritate si încredere reciproca, rezultate din activitatile sociale, o prezenta pe scena culturala alternativa, precum si o atentie deosebita acordata diverselor grupuri sociale defavorizate prezintă următorul comunicat de presă ce servește drept reacție la publicarea in MONITORUL OFICIAL nr. 735 din 13 august 2020, a Proiectului de Lege nr. 686 din 14 iulie 2020 priviind revizuirea Constituției României, în sensul modificării art. 48 alin. (1) al Constituției României.

Cine sunt inițiatorii și ce doresc ei?

Un grup de cetățeni a depus în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum este în prezent.

Fotografie de August de Richelieu pe Pexels.com

Proiectul de inițiativă legislativă aparține unui grup de 13 cetățeni. El a primit deja avizul favorabil al Consiliului legislativ, care este doar consultativ, și a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Dacă proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, va fi organizat un referendum.

Inițiativa vine la doi ani după ce un referendum identic, pornit de la o inițiativă a Coaliției pentru Familie, a fost invalidat din cauza prezenței extrem de scăzute la vot: doar 20,96 la sută. Din totalul de voturi exprimate, 91 la sută au fost „da”, 6,42 la sută au fost „nu”, iar restul au fost nule. Referendumul s-a desfășurat timp de două zile, iar costul organizării s-a ridicat la aproape 164 de milioane de lei. 

Repunerea in discuție a limitării drepturilor omului

Propunerea legislativă (…) este menită să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de soți (…) ar putea să îl aducă în conturarea noțiunii de familie, a raportului dintre familie și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și de a înteimeia o familie”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Doar bărbatul și femeia împreună se bucură de recunoașterea și garantarea universală a dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie pe baza unor importante considerente de natură istorică, culturală și morală specific românești. 

Expunerea de motive completă aici.

Poziția PPA față de această inițiativă

Fotografie de Sharon McCutcheon pe Pexels.com

Am fost consternaţi să aflăm că referendumul pe tema redefinirii familiei ca fiind uniunea între un bărbat şi o femeie revine din nou in după ce acum doi ani cetățenii români au invalidat această inițiativă prin boicot. După ce doi ani la rând am făcut o campanie prin care am explicat românilor riscurile acordării unui vot favorabil acestei inițiative atât pentru persoanele din comunitatea LGBTQ+, cât și pentru democrația insăși din România revedem in asemeni inițiative revenind in fața noastră, fapt ce ne duce cu gândul că aceste grupuri extremiste au o politică clară de a limita drepturile altora și de a reduce insăși democrația spre nulitate. Această redefinire a familiei are potenţialul de a dăuna copiilor din toate familiile, prin promovarea mesajului că familiile monoparentale, partenerii necăsătoriţi şi copiii, bunicii care îşi cresc nepoţii, “rainbow families” şi toate celelalte familii care nu se încadrează în definiţia îngustă propusă de referendum nu merită să fie recunoscute şi protejate. 

Toţi copiii trebuie să se poată bucura în totalitate de dreptul de a creşte într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, iubire şi înţelegere, după cum prevede Convenţia ONU pentru Drepturile Copilului”, se mai arată în scrisoare.