CP: Inca deplangem Holocaustul Rrom

Astăzi comemorăm Holocaustul împotriva rromilor (Samudaripen sau Porajmos). O treime din populația rroma din Europa a fost omorâtă în genocidul orchestrat de un regim criminal, pentru că a fost considerată „inferioară din punct de vedere rasial” si bazat pe preceptele biblice, avand si girul Bisericii Romano-catolice si Bisericii Ortodoxe Romane, institutii ce au folosit astfel de persoane ca sclavi.
 
Nici până astăzi nu știm cu siguranță câți oameni au pierit în timpul genocidului – estimările istoricilor vorbesc de până la 500.000 de victime de etnie rroma și sinti din Europa. Oameni torturați și schingiuiți, închiși în lagăre, împușcați în masă, gazați.
 
Ziua de 2 august a fost aleasă pentru comemorarea Holocaustului împotriva rromilor, pentru că, în 2 august 1944, la Auschwitz-Birkenau, până la 4.300 de rromi, inclusiv copii si femei au fost gazați.
 
În România, în iunie 1942, regimul lui Antonescu, aliatul naziștilor, alaturi de Biserica Ortodoxă Română, a ordonat deportarea în Transnistria a circa 25.000 de rromi, din care aproape jumătate au pierit de foame și boli, închiși în lagăre sau împușcați. Despre tragedie se vorbește încă prea puțin în cărțile de istorie.
 
Este de datoria noastră să nu uităm trecutul, pentru a nu-l mai repeta și pentru a cinsti memoria oamenilor nevinovați uciși în numele extremismului.
 
Trebuie sa intelegem ca ”Hitler nu inseamna iubire” asa cum discuta acum ceva timp Pr. Cosmin Olteanu cu un avocat care nu intelegea problema gandirii sale atunci cand afirma astfel de lucruri.
 
In cadrul organizatiei noastre, prin permanenta veghere si control al Platforma Pagan Acceptance am elaborat un ghid de comunicare incluziva ce contine si persoanele de etnie rroma si totodata Regulamentele noastre interzis prin sanctiunea cea mai aspra astfel de comportamente rasiste.